fbpx
facebook-icon twitter-icon instagram-icon

Yumurta Dondurma

Sağlık bakanlığı üreme sağlına zarar verecek hastalık durumunda kadınlara yumurta dondurma imkanı veriyor. Önceki yıllarda bu haklarda sadece evli kadınlar yararlanabiliyordu. Yeni düzenleme ile bekar bayanlara da aynı hak tanındı.

Yumurta dondurma özellikle gebelik yaşını ileri tarihe ertelemek isteyen kadınlar için bir fırsattır.  Ülkemizde 2010 yılında çıkan tüp bebek yönetmeliği yumurta dondurma işlemini sadece kanserli kadınlar için kabul etmişti. Bir kız çocuğu veya evli bayan eğer kemoterapi veya radyoterapi görecekse üreme fonksiyonlarına zarar verecek tıbbı bir durum var ise bunun anne olma şansını ileri taşımak adına yumurtaların dondurulmasını içeriyor.2014 eylül ayında çıkan yeni bir tüp bebek yönetmeliliği yumurtalık rezervi azalan her bir kadına da bu imkanı tanımıştır. Yani kadınların bugün evli ya da bekar olduğuna bakılmaksızın yumurta rezervi azalmış her kadın bunu bir heyet raporu ile bunu belgelemek kaydı ile yumurtlarını dondurabilir. Bu ülkemiz açısından çok önemli bir gelişmedir. Yumurtalık rezervi azalmış kadınlar henüz evli değillerse üreme potansiyellerini de ileri yaşlara kadar koruyabilmektedirler.

Kadınlarda üreme rezerveri 32 yaşından sonra azalmaya başlıyor, 35-37 civarında süreç hızlanıyor ve 43 de artık yumurtlar neredeyse tamamen bitiyor. Eğer bir dondurma işlemi yapılacaksa bunu 30 lu yaşların başların da yapmaları onlar için en uygun zaman dilimidir. Gelişen teknoloji ile yumurta rezervlerini ölçmek artık mümkündür bu işlemin yapılabilmesi için üniversite ile eğitim araştırma hastanelerinden üç uzman hekimin heyet raporu şartı aranıyor ve dondurulan yumurta hücreleri 5 yıl saklanıyor. Dondurulan yumurtlar çözüldüğü zaman günümüzde vitrifikasyon adı verilen yeni bir teknoloji kullanıldığı için kaliteli çözülmüş yumurtlara sahip olunmaktadır. Yani dondurulmuş yumurtaların %95 sağlam olarak geri çözülmektedir ve sonucunda sağlıklı gebelikler oluşabilmektedir.